Topic: Конф. по Философия на Математиката
Колеги, на 5-ти април, събота, ще се проведе конференция по Философия на Математиката, организирана от секциите на οФο, БАН по Философия на Науката (в мое лице) и Логика (в лицето на Росен Люцканов). Конференцията ще бъде в οнститута за Философски изследвания при БАН, който се намира на Попа (адрес 1000 София, бул. “Патриарх Евтимий” № 6, втори етаж, аудитория на οФο). Централната тема на конференцията са избрани съвременни теми от Философия на Математиката и като гости са поканени учени и преподаватели от СУ, БАН и НБУ. Водещата идея зад тази конференция бе да има форма на контрол, в най-любезен смисъл, над изнесените доклади както и над формата на докладите. Както всеки от нас, който е посещавал традиционни български конференции на философска тематика, знае, тези събития много често се оказват една приятна сбирка на приятели и познати а често и просто на колеги, които изнасят "доклади", повечето от които, за съжаление, не биха били приети на едни стандартно висок философски форум. Не заради глупост на автора си или заради негова некомпетентност но обикновено заради зле формулираната тема, още по-зле структурирания доклад, липсата на действително оригинална теза на автора, липсата на преглед на релевантния стейт ъф ди арт дебат, липсата на позициниране на темата в дебата, липсата на разгледани контрааргументи и често, липсата на релевантност на доклада към водеща философска традиция. Това, според мен, е тъжно. Защото в България има много на брой и изключително способни и начетени философи. Който обаче не се намират в една обща философска традиция с общи проблеми, теми, ценности и принципи на философстване. Затова, естествено, се появи идеята за една смяна в начина, на организиране на философските конференции у нас, които са характерни предимно с това, че приемат на практика всички предложения за доклади, без да се държи сметка на академичното им качество и релевантност към темата и проблематиката на конференцията. По тази причина, с Росен спонтанно решихме преди около месец и половина да организираме пилотна конференция на тема философия на математиката, която да започне лека полека с промяната на процедурата за избор на доклади. За съжаление организацията мина далеч от изрядно (и основна вина за това нося аз с постоянните си пътувания, в най-неподходящи моменти, както и с екзотичните си грипове, които се точат по над месец и половина). Първоначалната идея беше за блайнд ревю конференция (където всички предложени темии абстракти щяха да бъдат изпратени анонимно до организаторите, те щяха да ги изпратя на международния ревю борд на конференцията (след борба с езика)) и класираните теми щяха да бъдат любезно поканени да бъдат изнесени от авторите си на конферецнията, без оглед на това кой всъщност е автора им. Тази схема на избор на доклади щеше да елиминира най-важния признак, по който се канят доклади на БГ конференции а именно: личността на докладчика и (често) неговото познанство и "връзки" с организаторите на конференцията. Всъщност, една идеална конференция, би трябвало да се ръководи от един единствени= принцип при своята селекция на докладчици: академичното качество и достойнства на предложените тема и доклад. Това, разбира се, е на практика невъзможно за постигане в един свят, несъвършен като нашия и особено в нашия нашия свят. Организаторите и ревю борда са хора, като всички нас и като такива те имат своите недостатъци като интереси, тематични и методологични залитания, езикови залитания и прочие от този тип. Но и лошо осъщественият опит за академичен ред е по-добър, според мен, от методичното прилагане на порочната селекционна практика и в този смисъл смятам, че е въпрос на отговорност и не на последно място академична такава да се опитаме да сложим край на конференциите, селектирали докладчиците си на приятелска основа. Усилията трябва да бъдат насочени към съставяне на максимално добър и обективен ревю борд както и на максимално стриктно спазване на принципите на анонимна селекция. Разбира се, естествено е организаторите да поканят един или няколко докладчици, които са известни имена в областта на конференцията (а не просто известни имена изобщо) и така да се даде тон на нивото. Но останалата маса от докладчици трябва да бъде анонимно селектирана. Тогава всеки ще знае, че ако неговият (нейният) доклад не е бил селектиран това се дължи на академичното ниво на доклада а не на отрицателното лично отношение на организаторите към личността на автора (защото, идеално, те не знаят кой е автора на предложения текст). Но, и това е по-важното, всеки селектиран докладчик ще знае, че докладът му е селектиран на база академичната му стойност а не на база личността на автора му. По този начин ще се сложи началото на фактическо създаване на академични ценности, който, to the best of my knoweldge, не са типични за хуманитаристката традиция в БГ или поне откакто аз имам съзнателен академичен живот в БГ (да кажем от 1991-ва :)).
Е, за да спестя съспенса, ние не успяхме да направим нищо от горните красиво изречени неща. :) Ха, ха ха. Ами да. Честно и почтено. Защото времето, с което разполагахме не позволи да организираме жизнеспособна блайд ревю селекция на доклади, както и тяхното обявяване (аз заминавам на няколко пъти, след това идва лятото изпъстрено с няколко вече (стандартно) организирани конференции, etc.) Но все пак решихме да пробваме една пилотна, макар и дълбоко куцо организирана конференция, която поне по нещо да се различава от досегашните. ο така се роди настоящата, където всички докладчици, до един, са поканени от организаторите. Така няма нито един блайнд ревю доклад но няма и нито един приет просто ей така. Да, обвинението веднага остава, че личните ни пристрастия към поканените докладчици де факто превръщат инициативата в инициатива от стария тип а не от новия. Но всъщност, ние положихме всяко усилие да се ръководим в поканите си от това, което знаем като академични качества на авторите и то свързани с техните интереси (като пресечна точка се търсеше с темата на конференцията) както и ограничени от отегчителни но влияещи фактори като зала, време, мултимедия и прочие. Е, ние и основно аз (защото аз упражнявах водещото си селективно чувство при поканите) носим отговорността за избора си и тук искам да се извиня на всички, които могат да допринесат за нивото на конференцията но поради глупостта или техническата ми информираност не са получили покана за доклад. Всичко тези пропуски, живот и здраве, ще бъдат поправени (дай боже) по време на конференцията през 2009-та година, която ще бъде проведена по блайнд ревю начина, описан по-горе. οдеята бе да се използва времето и инициативата по един различен, макар и несъвършен начин, и така да се положи поне началото на динамиката на академично успешно организирани конференции.
Програмата на конференцията ще бъде направена в сряда и ще бъде качена в тази тема. Постерът също. Ще има разлепени постери в οФο, ФФ на СУ и НБУ. Ще се радвам ако всички, които имат интерес към темата на конференцията, успеят да дойдат макар и за няколко доклада (въпреки че специално моите лични очаквания са за множество интересни доклади :)).
Сърдечни поздрави,
Боби
www.sofiafilm.com